БЕБЕ "ОКУПИРАЛЕ" СКУПШТИНУ
17.11.2011

У Дому Народне Скупштине одржана је централна манифестација поводом завршетка акције "Битка за бебе", у оквиру које је за здравствене установе у Србији донацијама обезбеђено више од 160 инкубатора. Почасни гости манифестације биле су превремено рођене бебе које су збринуте захваљујући овој акцији и чија су лица коришћена као заштитни знак кампање. Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић подсетила је да је на последњем попису забележено 380 хиљада грађана Србије мање него на претходном попису и да је подстицање наталитета један од највећих приоритета српског друштва. "Морамо оваквим акцијама славити, не само шампионе као што су Новак Ђоковић, ученици Математичке гимназије, спортисти, морамо славити најмање 380.000 шампиона у пеленама то је задатак свих нас - тако се прави статус Србије", рекла је Ђукић-Дејановић. Она је изразила очекивање да ће превремено рођене бебе, након што су успешно савладале своју прву животну борбу, када за то дође време сести у посланичке клупе и бити бољи него њихови родитељи.

У оквиру акције "Битка за бебе" купљено је више од 160 савремених инкубатора, чиме је задовољено три четвртине потреба здравственог система, а средства је донирало више од 80 компанија, више од 500 појединаца и око 170 малих предузећа, вртића, школа, радњи, удружења грађана, факултета и спортских клубова. Инкубатори ће бити инсталирани у 40 здравствених установа широм Србије.

Бебама које су учествовале у промовисању акције и највећим донаторима уручени су пригодни ордени, а хол Дома Народне Скупштине био је украшен заставама са стиснутом дечјом песницом - амблемом акције. Покровитељ акције "Битка за бебе" био је председник Србије Борис Тадић који је и затворио завршну манифестацију ове акције, поручивши да су хуманитарне акције којима се подстиче наталитет од скуштинског значаја за друштво. "Мени је част да будем покровитељ ове акције, јер не постоји изазов са којим се наша земља суочава и који има тако деструктивну снагу као што је нерађање деце", рекао је Тадић на свечаности у Дому Народне Скупштине, којој је поред донатора и организатора присуствовао и велики број беба. Кратко Тадићево обраћање је прекинула једна девојчица која је дошетала до говорнице, што је председник пропратио осмехом и подсећањем на сличан догађај у којем је актер била његова кћерка. "Желим да вам честитам што сте учествовали у овој акцији, а наш мали учесник је својим присуством обележио овај догађај", рекао је Тадић. Овај јединствен догађај у Дому Народне Скупштине завршен је фотографисањем деце и донатора са председником Тадићем и поруком да акција "Битка за бебе" јесте само почетак, јер наши најмлађи суграђани имају још многе потребе. Између осталог, породилиштима и центрима за неонатологију недостају респиратори за превремено рођене бебе.

Свечаности у Дому народне Скупштине присуствовала је и делегација Градске општине Палилула: Бобан Микић, члан Већа општине Палилула и Александар Томић председник Студентског парламента ПМФ-а, представник Фонда Б92 у Нишу. Општина Палилула је по речима председника Игора Новаковића, организовала бројне активности у сарадњи са организацијама цивилног друштва, установама и привредним сектором (прикупљањем донација на спортским манифестацијама и градским трговима и пословним центрима, организовањем хуманитарних концерата и представа за децу).  Путем ових донација обезбеђена су средства за куповину три инкубатора за потребе нишког здравства.(припремио Д.Видојковић)